Flydrømmen

1403490_10152045588893688_1444459778_o Så lenge jeg kan huske, har jeg alltid hatt en drøm om å bli pilot. Som 11-åring fikk jeg Flight Simulator til PC’n, noe som jeg brukte mesteparten av tiden min på. Jeg ble mer og mer interessert, og fikk sjansen til å sitte på klappsete (i cockpitten) med en venn av min far som er kaptein i SAS på Boeing 737, tur-retur Oslo-Amsterdam. Dette er en opplevelse jeg ble meget motivert av.
Som 12-åring tok jeg demo-tur i seilfly. Fra og med da fløy jeg seilfly en uke hver sommer, siden jeg bodde i utlandet ellers. Da jeg flyttet hjem i 2011 som 15-åring begynte jeg å fly ofte. Jeg greide å fly solo som 15 åring i seilfly. Jeg ble rett og slett sulten på mer! På det tidspunktet fikk jeg jobb som lager på min lokale kiwibutikk. Der begynte jeg å spare penger mot småflysertifikatet.
Da jeg var 16 begynte jeg med småflysertifikatet. Jeg tok teorien hos Privatfly.no og var storfornøyd med opplegget. Jeg brukte ganske lang tid med teorien siden jeg hadde skole fra 08:00 til cirka 15:30, og deretter jobb på Kiwi fra 16:00 til 23:00 cirka 3 til 7 dager i uken.
132903_10151818825348688_954470250_oMen til slutt ble jeg ferdig med teorien og fikk sertifikatet på både motorfly og seilfly som 17-åring.
Jeg er nå del av flymiljøet. Jeg stortrives! Jeg ser meg selv ofte (veldig ofte!) ta turen til Jarlsberg for ingen annen grunn enn å snakke og drikke kaffe med andre småflypiloter, elever og instruktører. Vi har alle en fellesinteresse. Flyging! På Jarlsberg flyplass finner man i tillegg flyvere med all slags erfaring. Alt fra en potensiell elev som ikke har startet å fly enda, til pensjonerte kapteiner med 10-talls tusen flytimer i store passasjerfly.
Jeg kan ærlig talt si at livet som småflypilot er fantastisk. Vi som piloter har muligheten til å se deler av Norge fra luften som de fleste bare kan drømme om. Det gir et unikt perspektiv av det fantastiske landet vi bor i. I tillegg til dette får vi styre et fly, noe jeg trygt kan fortelle er verdens beste følelse.
Noe annet jeg elsker med flyging er at det alltid er nye områder å utforske. Småflylappen er bare det første steget i et hav av muligheter. Man kan alltid utvide rettighetene sine til å kunne fly nye flytyper, eller en ny type flyging. Jeg har i ettertid tatt halehjulsutsjekk, slepeutsjekk, så vel som typeutsjekk på diverse fly. Nå holder jeg på å ta kommersielt flysertifikat på Torp, for å forhåpentligvis bli passasjerflyger.
Til tross for at mange piloter holder seg i nærområdet, er det alltid mulig å leie flyet i en litt lenger periode, og ta seg en langtur. Jeg og Ole André gjorde nettopp dette i sommeren 2014. Vi leide en Diamond DA-40 og fløy fra Norge og besøkte Tyskland, Belgia, England, Frankrike, Nederland og Danmark. Dette var for meg tidenes opplevelse som jeg er veldig glad for å ha gjort med Ole. Muligheten til å våkne om morgenen og tenke, «hvor i Europa vil vi fly til i dag», for å så fly dit selv var fantastisk.
Med dette kan jeg trygt si at flysertifikatet er en investering som er verdt hvert øre! Det kan, med litt vedlikehold, vare deg livet. Kom ned på Jarlsberg og opplev Norges beste flyklubb! Vi gleder oss til å få besøk av deg!

Eric Belgau Lund